Μαστογράφος

Αναρτήθηκε στις 8/02/2013, στην κατηγορία Υγεία

 

Με κεντρικό σύνθημα «ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ» ξεκίνησε το 2012 την επαναλειτουργία της σε νέα βάση η κινητή μονάδα μαστογράφου της Περιφέρειας Κρήτης, όπου χωρίς χρέωση οι γυναίκες άνω των 40 ετών μπορούν να κάνουν εξέταση μαστογραφίας.
Η Περιφέρεια με όλες τις δυνάμεις της στηρίζει οργανωμένα και στρατηγικά μαζί με τους Δήμους της Κρήτης και τις δομές της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης τον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια κίνηση ζωής, μια κίνηση αλληλεγγύης και αναγνώρισης του ουσιαστικού ρόλου που έχουν διαχρονικά οι γυναίκες που χρειάζονται περισσότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στη σημασία της μαστογραφίας. Η παρουσία της κινητής μονάδας στους δήμους της Κρήτης, μέσα σε χωριά, και ενορίες αποτελεί από μόνη της πηγή ενημέρωσης παρακίνησης και ευαισθητοποίησης της γυναίκας η οποία θα κάνει μερικά βήματα μόνο μέχρι την κινητή μονάδα για να υποβληθεί δωρεάν στη σωτήρια για τη ζωή της μαστογραφία.
Είναι ιερή υποχρέωση σε όλες τις γυναίκες, στις γυναίκες της Κρήτης να δημιουργήσουμε την παιδεία της πρόληψης.

Όταν μιλάμε για καρκίνο του μαστού αναφερόμαστε σε μία από τις μεγαλύτερες σε συχνότητα κακοήθεια στον γυναικείο πληθυσμό. Ο μαστός που για τις γυναίκες είναι ένα όργανο γεμάτο συμβολισμούς όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για όλους μας κάποτε ήταν πηγή ζωής.
Η κινητή μονάδα θα οργώσει απ άκρη σε άκρη όλη την Κρήτη ενώ το επιστημονικό προσωπικό του Μαστογράφου συμπληρωματικά θα οργανώσει δράσεις που αφορούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πρόληψη.
Η επιστημονική ομάδα που απαρτίζει τη μονάδα του μαστογράφου είναι ακριβώς η ίδια που την λειτούργησε για πρώτη φορά επί νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και αποτελείται από τους γιατρούς: Γιώργο Πιτσούλη, Σοφία Σταγγουράκη, Κάβαλο Τζεραλντίνα, και Ευαγγελία Σφακιανάκη.

Επισημαίνεται ότι στον τηλεφωνικό αριθμό15278 οι γυναίκες θα μπορούν να ενημερώνονται για το πρόγραμμα των επισκέψεων της μονάδας.